Få visioner genom utesittning

En utesittning, eller Vision quest, är en möjlighet för dig att få visioner och budskap om dig själv och om riktningen i ditt liv. Tanken är att du ägnar natten åt böner (i den form du själv använder) och sökande, samt öppnar upp dig för andarnas budskap.

Jag brukar börja med någon eller några dagars fasta för att rena mig själv och för att mentalt ställa in kroppen och själen på utesittningen. Jag brukar också dricka chaga för att rena kroppen, och undviker socker, koffein och alkohol under fastan. Du kan även förbereda dig några dagar i förväg genom att meditera, be och offra till gudarna/krafterna om visioner, utföra yoga som balanserar ditt energiflöde och så vidare.

Något som är viktigt under en utesittning är att lyssna! Jag tycker att Ailo Gaup beskriver det bra i sin bok Sjamansonen:

"Den vanlige oppfatningen er at for sjamaner gjeldet det å se. Men det er lett å glemme at prosessen starter med å lytte. [...] Den som först har lärt seg lyttingens kunst pleier å få det indre synet med på kjöpet."

Du behöver dessutom ha en tydlig intention med vad du vill uppnå, annars brukar det vara svårare att få visioner. Vad ska andarna ge svar på om du inte har någon fråga? Var sann i ditt hjärta med vad du vill uppnå för dig själv och för de runt dig.

Välj en plats att sitta på där du inte riskerar att bli störd av någon annan och välj en plats som är bäst för ditt syfte, inte en plats som erbjuder den vackraste utsikten! Du ska ha så få distraktioner som möjligt i mötet med dig själv och andarna. Fråga gärna dig själv: "Är detta rätt plats för min utesittning?" och försök känna hur din kropp reagerar. Får du en positiv reaktion från din kropp är det rätt plats, och om du känner dig spänd eller illa till mods väljer du en annan plats. Givetvis kan du även få ett tydligt ja och nej på din fråga. Kom ihåg att det just den här natten först och främst handlar om Dig och inte om platsen.

En mycket kraftfull plats att genomföra sin utesittning på är i en grotta, där det blir riktigt mörkt och ditt ”fysiska seende” begränsas, för att lämna utrymme åt det ickefysiska seendet.

När du har funnit din plats, se den som Din under den tid du kommer att sitta där och föreställ dig hur du är där och får insikter och vägledning. Se fram emot att sitta där. Bär sedan dit de saker du behöver under natten, som filtar, extra kläder, något att sitta på, eventuella rituella redskap och kanske lite vatten. Jag brukar även sticka ned myggmedlet i packningen… Mobilen får gärna följa med av säkerhetsskäl, men ska givetvis vara i flygplansläge under natten.

Börja din utesittning med att skapa en så kallad ”sacred space”. Det första jag brukar göra är att ”dra en cirkel” genom att gå runt den plats jag har valt att sitta på, och skallra eller trumma. Den platsen går jag sedan inte utanför under natten, bortsett för om jag behöver kissa.
Stå sedan i cirkeln och kalla på de makter och krafter du har som skydd och hjälp. Ha ditt kraftdjur närvarande hela natten. Kom också ihåg att träd, stenar och allt runt dig är besjälat. Var ödmjuk mot jorden där du har skapat din plats och var öppen för budskap även från dem.

Försök att hålla dig vaken under hela utesittningen - detta för att ta till dig visioner och budskap i ett vaket, meditativt tillstånd, gärna i lätt trans. Ledtrådar kan komma från allt - från ett ljud i natten, från dina tankar, eller från dina drömmar om du råkar somna (för det är ok om man trots allt somnar).

Kanske får du också gåvor under natten. En liten fjäder, sten eller gren som du tar med dig och har i din medicinpåse eller på ditt altare. Något som säkerställer att kraften från natten stannar med dig och påminner dig om det du har upplevt, guidar och skyddar dig.
Lämna en gåva till platsen innan du lämnar den. Tacka de hjälpande krafter du har haft med dig.

Om du har fått insikter under natten, ansträng dig så mycket du kan för att leva efter de insikterna och göra eventuella förändringar. Att ignorera insikterna är respektlöst mot processen. Om du gör en ny utesittning utan att göra de förändringar som du fått insikt är det sannolikt att du inte får några fler insikter, förrän du börjar leva utefter de insikter du redan har fått.

Det händer givetvis att man inte får några visioner. Men det kan behövas några gånger av träning innan man kan slappna av och hitta teknikerna. Om inte annat har man delat en natt med naturen och med Moder jord. Och kanske leder det till omedvetna förändringar i ditt inre.

Ju mer jag väntar, desto mer ser jag. Ju mer jag väntar mig, desto mindre ser jag. Och när träden börjar dansa, låt dem fortsätta.

Citat av Jörgen I Eriksson